Fotoskola

Här delar jag med mig av hur jag redigerar mina fotografier i Lightroom och Photoshop, samt hur jag resonerar kring vad man bör tänka på för att skapa en bra bild. Innan vi börjar vill jag påpeka att det finns oändligt många olika tillvägagångssätt och att det jag visar er, är på det sättet jag gör 🙂

För att följa mina tips behöver du Lightroom och Photoshop, vilka du kan ladda ner för en gratis testversion här, samt sedan betala dryga hundralappen i månaden för fortsatt användande.

Mina guider är främst skapade som youtubeklipp men kan också innebära texter med tillhörande bilder för bäst förklaring. Har du frågor är du välkommen att ställa dem vid respektive guide och kommentarsfältet under, alternativt via kontaktformuläret som du finner ovan i menyn. Då kör vi!

Lightroom (Youtube)

Varför redigerar fotografer sina bilder?

För att leverera och skapa en optimal bild bör dem fotograferas i formatet RAW (mer om det kan du läsa här) eftersom det ger bäst förutsättningar för att kunna redigera bilderna. Och varför ska man redigera?

De flesta fotografer redigerar sina bilder eftersom man ofta vill justera rätt ljus, färger och toner. Många gånger kan det också handla om att man vill ta bort störande detaljer i bakgrunden (mer om det återkommer i mina guider) samt förstärka kontraster, skärpa och annat för att leverera bra bilder. Att redigera sina bilder handlar inte om okunskap, snarare tvärtom.

En fotograf bör planera och komponera ihop en bra bild i sitt huvud, för att sedan kunna återskapa detta genom kameran. Det handlar bland annat om hur personen positioneras och vad man vill förmedla. Det är alltså inte bara till att knäppa av ett par bilder, men som sagt, många gånger är redigering ett måste, hur väl man än planerar.

Förutom att justera färger och annat i redigeringsprogram som Lightroom och Photoshop, handlar det också om att beskära en bild på bästa sätt. Man vill ju skapa liv och känsla och då behöver bland annat en fotograf tänka på gyllene snittet/tredjedelsregeln men det är såklart inte alltid så lätt – och då kan man istället beskära bilden rätt efteråt. Enkelt förklarat skapar man mer liv i en bild om man inkluderar yta runt om personen, jag brukar tänka att jag placerar honom eller henne, antingen till höger eller till vänster av bilden, men centrerat passar ju också bra i olika sammanhang.

Djupare förklarat så handlar tredjedelsregeln om att du delar in bilden (eller innan du tar fotot såklart) i 9 delar (nya kameror har detta automatiskt) och då handlar det om att placera personen/objektet i någon av skärningspunkterna, och inte i mitten.

När det gäller barnfotografering måste man vara spontan och flexibel, men man kan fortfarande planera och framförallt reka en plats, om det gäller utomhus. Att man ser till så att det inte finns en massa störande objekt, känns rent och luftigt, samt att man försöker undvika så mycket som möjligt för att slippa onödig redigering efteråt. Då pratar jag till exempel om träd, kvistar och framför allt, ljuset.

Något som är big no no för mig är just när jag ser bilder där fotografen inte alls tänkt på att ett träd eller en kvist går rakt igenom personen, det ser faktiskt lite smått galet ut. Skulle man ändå lyckas få med detta, då man i ögonblickets stund inte kan hjälpa att det kommer med på bild, måste man redigera/klona bort detta, vilket jag föredrar att göra i Photoshop. Mer om det kommer också, men tills dess hoppas jag att det här hjälper lite på vägen och du har ju youtubeklippet ovan där jag visar hur jag beskär mina bilder 🙂

Varför är det så dyrt att fotograferas?

….kanske du har funderat på? Jag tänkte förklara lite närmare hur arbetet ser ut för en fotograf, och varför det inte kostar mer än andra tjänster 🙂

En fotograf äger ofta en hemsida (som har en kostnad i sig) samt aktivt arbetar med marknadsföring, både kostnads- och tidsmässigt. Förutom det och fotograferingen i sig, går också tiden till efterarbete, som redigering, eventuella webbgalleri, kontakt med kund och så vidare. Lite steg för steg.

1. Kund och fotograf har mail/telefonkontakt och datum för fotografering bokas
2. Inför fotografering planerar fotografen plats och förbereder (om det är utomhus) eller iordningställer sin studio
3. Fotograferingstid, alltifrån 30 minuter- flera timmar
4. Efterredigering av bilder, och man brukar säga att det tar ungefär dubbelt så lång tid som fotograferingen (ju fler bilder som ska levereras desto längre tid)
5. Webbgalleri eller iordningställande av bilder
6. Ny kontakt med kund
7. Eventuella önskemål från kund
8. Fakturering

Priset för en fotografering innebär som med allt annat, det ska betalas skatt, moms och sociala avgifter. Utöver det, försäkringar på kameror och annat (som också är en utgift för fotografen, och en utrustning som med allt annat, inte håller i all evighet och måste underhållas) samt sparande och pension. Det innebär att man kan räkna bort mer än hälften av vad fotograferingen kostar, och vad fotografen sedan får i ”lön”, sedan ska det delas på antal timmar som hela processen har tagit. För egen del ligger snittet på ca 5-6 timmar och det innebär en genomsnittlig timlön, ungefär vad jag själv hade när jag arbetade i butik.

Kort sagt, arbetet som fotograf innebär inte att man tjänar hela summan som fotograferingen kostar, eller att det bara är till att knäppa av några bilder, det ligger som sagt en hel del bakom en färdig bild!

Hoppas min förklaring har gett dig en inblick i yrket som fotograf, ett arbete som är alldeles enastående, roligt och givande! 🙂