Frågor och svar

Vad innebär sammanhängande tid vid bröllopsfotograferingen?
– En sammanhängande fotografering vid ert bröllop innebär att jag är med er från den tid ni önskar. Exempel på det kan vara att vi möts en stund innan vigseln för porträttfotografering, sedan följer jag med er resten av dagen. Vid en sammanhängande fotografering försöker jag fånga så mycket som möjligt för att föreviga er dag.

Vi ska träffa dig vid stranden för en familjefotografering, vad behöver vi tänka på?
– 
Ingenting, egentligen! Men kanske lite kring klädtema (ta med sådant ni vill fotas i/med, som filtar, hatt eller vad det kan tänkas vara) och om ni har mindre barn, ta gärna med någon frukt eller annat mellanmål, samt någon rolig leksak att underhålla med. Jag är spontan och lättsam, inget behöver vara ansträngt utan det ska vara en trevlig stund tillsammans!

Kan du, om vi har bokat en familjefotografering, även ta något porträttfoto?
– Självklart, det är er stund och ni använder den som ni vill!

Hur lång tid tar det att få fotografierna och när betalar vi?
– Det finns två betalningsalternativ, faktura eller swish. När betalning är gjord, levereras bilderna via mail och en zippad fil (förutom vid bröllop, då är det ett USB-minne som gäller). Leverans brukar ske inom en vecka, med förutsättning att fotograferingen är betald.

Hur framkallar vi våra fotografier?
– Det finns flera bra onlinetjänster som erbjuder framkallning av fotografier, annars kan man gå direkt till någon butik i närheten.

Får vi använda bilderna i sociala medier?
– Ja absolut, såklart! Det enda ni behöver tänka på är att 1) inte ändra färger eller redigera bilderna på annat sätt än som ni fick dem levererade 2) inte sätta dit egen vattenstämpel (säg till innan så skickar jag några lågupplösta fotografier med min logga) och sist men inte minst, ange alltid Fotograf Jennie Efraimsson när ni delar på Facebook, Instagram och liknande. Ni kommer få rätt taggnamn vid leverans. Läs under länken i allmänna villkor nedan.

Mina rättigheter som fotograf
– Vid användning av bilderna på sociala medier ska Fotograf Jennie Efraimsson anges.
– Bilderna får inte ändras utan fotografens godkännande.
– Användningsrätten får inte överlåtas/upplåtas till annan.
– Fotografen får använda framställt material i egen verksamhet.
– Avbokning ska ske 24 timmar innan fototillfället. 20% kommer att faktureras för ersättningar och för att avbokad tid inte kan utnyttjas för annat uppdrag.

Jag utgår ifrån Svenska Fotografers Förbund, och deras riktlinjer vad gäller orderbekräftelser och allmänna villkor.